Havalar ısınıyor ve bahar temizliğinin vakti geliyor. Bu dönemde ayrıntılı temizlik yapmanın püf noktalarını senin için bir araya getirdim. Üstelik yalnızca temizlik değil, bahar dönemi boyunca daha düzenli olmanı sağlayacak öneriler de seni bekliyor!

Marie Kondo Yöntemini Kullan


Bahar temizliğine nereden başlayacağını bilmiyorsan, ilk adımı dolabını düzenleyerek atabilirsin. Ancak haftalık dolap düzenlemelerinden farklı olarak yapabileceğin ve bu düzeni uzun süre koruyabileceğin yöntemler var. Örneğin; evini her zamanki gibi oda oda değil de, eşyalarını kategorilerine göre (kıyafetler, kitaplar, kağıtlar vb.)  düzenlemek istersen, meşhur Marie Kondo yöntemi tam sana göre! Bu yöntemin 6 temel kuralı var:


  • Kendini düzenli olma fikrine alıştır.

  • İdeal yaşantını hayal ederek düzenle.

  • Düzenlerken kullanmadığın eşyalardan kurtul. Ama bunu yaparken sana bugüne kadar hizmet ettiği için her birine teşekkür et.

  • Eşyalarını yerine göre değil kategorisine göre düzenle.

  • Her kategoriyi sırayla düzenle.

  • Düzenlemeyi bitirdikten sonra kendine nasıl hissettiğini sor.


Marie Kondo, aslında yönteminin düzenleme ile değil hayatımızda sadece değer verdiğimiz eşyaların kalması felsefesiyle ilgisi olduğunu söylüyor. Dilersen vedalaştığın kıyafetlerini senden daha çok seveceğini düşündüğün kişilere de verebilirsin. İçine döndüğün bu dönemde Marie Kondo yöntemi denemeye değer, değil mi?

 

Mutfak Dolaplarını Düzenle


Mutfak dolapları da bahar temizliği sırasında düzenlenmeye ihtiyacı olan yerlerden. İşe kullanmadığın ya da eksik olan yemek takımlarını düzenlemekle başlayabilirsin. En çok kullandığın tabakları kolay ulaşabileceğin bir yere koy ki düzen bozulmasın! Daha sonra çatal bıçak takımlarını düzenleyebilirsin. Çatal bıçak takımlarını hem hijyen hem de düzen açısından mutlaka bir çekmece içi düzenleyicide muhafaza etmeyi sakın atlama.
 
Tüm yemek takımını mutfağına göre düzenledikten sonra sıra kuru gıdaları sakladığın dolaba geldi. Kuru gıda da olsa içinde bozulabilecek malzemeler olduğunu unutmadan FIFO yani “İlk Giren İlk Çıkar” yöntemini uygulayarak hiçbir gıdanın bozulmamasını sağlayabilirsin. Bunu yapmak için kavanozlarının üzerine malzemenin adının ve son kullanma tarihinin olduğu etiketler yapıştırmak harika bir yöntem! Tüm kavanozları ve saklama kaplarını düzenledikten sonra dolabının içini silip en çok kullandıkların önde olacak şekilde dizebilirsin.

 

Sıra Genel Temizlikte


Evindeki dolapları düzenledikten sonra genel temizliği yapıp bahar temizliğini bitirebilirsin. Eğer bahar temizliği için dezenfeksiyon yöntemlerine ihtiyacın varsa ben buradayım! İşe, ayağının altında olmamaları ve bir yandan da temizlenmeleri için ince halı ve kilimleri çamaşır makinesine atarak başlayabilirsin. Halı ve kilimlerin tam anlamıyla temizlendiğinden emin olmak için dokularına zarar vermeyecek en yüksek ısıda yıkamalısın.
 
Daha sonra elektrik süpürgesini çalıştırabilirsin. Elektrik süpürgesiyle dip köşe ne varsa temizlediğinden emin ol. Hatta evin çatı katındaysa muhtemelen kullanmadığın eşyaları koyduğun bu alanı da süpürmek isteyebilirsin. Elektrik süpürgesiyle işin bitince yerleri temizleyebilirsin. Yerleri de iyice dezenfekte edip kuruladıktan sonra bahar temizliğin tamam!
 
Bu arada, tüm bu temizliği yapmaya hâlin yoksa, fonda en sevdiğin müziği açarak kendini moda sokmayı deneyebilirsin. Ayrıca mutfak, yatak odası ve banyo gibi odalardaki dolaplarda kullanabileceğin düzenleyicileri incelemek için hemen IKEA’yı ziyaret edebilir, bahar temizliğin için ihtiyacın olan her şeyi anında tedarik edebilirsin.